In een wereld die geopolitiek onrustig is en steeds onveiliger lijkt te worden, is het hard nodig dat Nederland zijn defensie versterkt: niet alleen met meer militairen en materieel, maar ook met meer oefen- en opslagruimte. Die ruimte moet ergens vandaan komen. Als het aan ons ligt, gaat Woerden onderzoeken welke verantwoordelijkheid de gemeente kan nemen in het versterken van de krijgsmacht door ruimte te geven aan Defensie.

De band tussen Woerden en Defensie

Onze fractievoorzitter Florian van Hout heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Florian: ‘Onze stad heeft een bijzondere band met Defensie. Dat is niet alleen geschiedenis die je terugziet in de namen van het Exercitieveld en het Defensie-eiland, waar tot 1999 magazijnen van Defensie stonden. Die band is ook vandaag nog heel tastbaar: de afgelopen jaren zijn meermaals jonge militairen beëdigd, midden op het Kerkplein. Die locatie is niet zomaar gekozen. Daarmee wil Defensie laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is meer dan terecht dat de gemeente daar veel waarde aan hecht. Maar juist in dát besef moeten we niet alleen onze defensiegeschiedenis of vrijheid herdenken, maar iets dóen. Om Defensie te helpen om onze vrede en veiligheid te beschermen.’

Mogelijke bijdrage van Woerden

Daarom vindt de Woerdense VVD dat we als gemeente moeten kijken wat we kunnen bijdragen aan het versterken van onze Defensie. Florian wil weten of het college al in gesprek is met Defensie over het beschikbaar stellen van ruimte. Als dat niet zo is, vraagt hij of Woerden zich proactief kan opstellen. Wellicht zijn er geschikte locaties voor oefenterreinen of opslagmogelijkheden. Verder is hij benieuwd of het college eind mei gaat reageren op de landelijke beleidsvisie Nationaal Programma Ruimte voor Defensie, waarin het kabinet vaststelt welke plekken het meest geschikt zijn voor nieuwe oefenlocaties en opslagplaatsen voor Defensie.

Mogelijk laagvlieggebied en windturbines

Daarvoor worden per ruimtebehoefte op dit moment nog meerdere locaties onderzocht. In de provincie Utrecht ligt een van de acht gebieden die Defensie bekijkt voor het oefenen met het laag vliegen met helikopters. Die oefening is voor piloten van groot belang om in een conflict letterlijk onder de radar te kunnen blijven. Om als Luchtmacht goed in zo’n gebied te kunnen trainen, kunnen er niet te veel windturbines staan. In het beoogde gebied bestaan echter meerdere plannen voor windturbines. Zo lijkt de polder Reijerscop bij Harmelen er binnen te liggen, waar de gemeente Woerden windturbines wil plaatsen. Ook de windturbines die de Provincie Utrecht in Oudewater wil neerzetten – en mogelijk op meer plekken langs de A12 – kunnen een risico vormen voor de ruimte die Defensie nodig heeft.

Florian wil weten hoe het college deze verschillende belangen afweegt en, als het laagvlieggebied in de provincie Utrecht afvalt, actief met Defensie meedenkt over andere locaties waar Woerden Defensie kan ondersteunen. We vragen het college daarnaast het gesprek aan te gaan met de provincie en buurgemeenten zoals Oudewater over het belang van voldoende ruimte voor onze krijgsmacht.

Benieuwd naar de volledige vragen? Je leest ze hier.