Klimaat & Duurzaamheid

We moeten klimaatverandering aanpakken door onze CO2-uitstoot terug te dringen en duurzame energie op te wekken. Daarom werken we aan een haalbare en betaalbare overstap naar schone energie. Met het isoleren van huizen en zonnepanelen, maar zonder windturbines in het Groene Hart. We pakken de kansen voor innovatie en werkgelegenheid die de energietransitie biedt.

Het klimaat verandert en de effecten hiervan worden steeds duidelijker zichtbaar. Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden zoals hitte en wateroverlast. Om onze wereld schoon en leefbaar door te geven werken wij aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. Daarnaast investeren we in maatregelen die de lokale effecten van klimaatverandering terugdringen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijne en leefbare gemeente. Maar wel op een betaalbare manier voor gewone gezinnen en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze gemeente prettig om te wonen.

Energieneutraal in 2050

Wij ondersteunen het streven naar een energieneutraal Woerden in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken kunnen we dit bereiken. We willen daarom een grootschalig plan voor het vol leggen van daken met zonnepanelen en het isoleren van huizen.

Zonnepanelen en laadpalen

Steeds meer inwoners en ondernemers wekken zelf duurzame energie op door het plaatsen van zonnepanelen op daken. Deze kleinschalige opwek is van groot belang voor het terugdringen van CO2. De gemeente zet zich actief in om de mogelijkheden voor kleinschalige opwek zoveel mogelijk te benutten. We geven zelf het goede voorbeeld door het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen bij renovatie of onderhoud en door zonnepanelen te plaatsen op de daken van onze panden.

We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnepanelen en laadpalen aan te vragen, door procedures simpeler te maken. We omarmen nieuwe technieken om huizen en bedrijven te verduurzamen door zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen. Door ruimte te geven aan innovatie wordt Woerden steeds duurzamer.

Economische kansen

De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen. Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.

We willen de wereld graag schoon doorgeven. Daarom moet onze elektriciteit zoveel mogelijk duurzaam worden opgewekt. Bij het opwekken van deze elektriciteit moet rekening worden gehouden met onze leefomgeving. We zijn daarom voorstander van windenergie, maar tegen windturbines in de buurt van woonwijken. Grote windturbines horen in de Noordzee en niet in het open landschap, zoals bij Harmelen of naast de woonwijk Molenvliet, de locaties die nu in beeld zijn.

Grootschalige opwek van duurzame energie kan veel impact hebben op de leefomgeving. Draagvlak onder omwonenden is een voorwaarde voor grootschalige energieopwek binnen onze gemeentegrenzen. Hierbij hebben inwoners die de meeste hinder ondervinden de zwaarste stem. We zijn zuinig op het Groene Hart en de gezondheid van onze inwoners. Daarom zijn we geen voorstander van grote windturbines bij Reijerscop of Barwoutswaarder.

We kiezen voor het vol inzetten op het isoleren van huizen en het vol leggen van daken en infrastructuur met zonnepanelen.

We zetten vol in op het vol leggen van daken met zonnepanelen. We willen een grootschalig plan om de komende jaren zoveel mogelijk daken vol te leggen met zonnepanelen, samen met inwoners, ondernemers(verenigingen) en boeren. We zijn hierbij creatief en houden rekening met toekomstige innovaties, zoals zonnepanelen in geluidsschermen en zonnecellen in dakpannen.

Steeds meer inwoners en ondernemers wekken namelijk zelf duurzame energie op door het plaatsen van zonnepanelen op daken. Deze kleinschalige opwek is van groot belang voor het terugdringen van CO2. Een investering in zonnepanelen draagt bovendien bij aan een comfortabel huis en een lagere energierekening. De gemeente zet zich actief in om de mogelijkheden voor kleinschalige opwek zoveel mogelijk te benutten.

We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnepanelen en laadpalen aan te vragen, door procedures simpeler te maken.

Fossiele brandstoffen als olie en gas dragen bij aan de uitstoot van CO2 en zijn niet oneindig beschikbaar. Daarom bouwen we het gebruik van fossiele brandstoffen af en zullen in de toekomst steeds meer huizen op een duurzame manier worden verwarmd. We doen dit niet overhaast. De overstap naar een alternatieve warmtebron moet wel haalbaar en betaalbaar zijn voor gewone gezinnen en ondernemers. Daarbij is het een belangrijke eerste stap om huizen goed te isoleren.

Woerden werkt stap voor stap aan de overgang naar alternatieven voor aardgas. De gemeente zoekt samen met bewoners en gebouweigenaren naar de beste oplossing. Welke aanpassingen het meeste opleveren hangt namelijk sterk af van de kenmerken van een wijk of buurt. De totale woonlasten mogen voor inwoners niet stijgen. Inwoners en ondernemers krijgen de ruimte om zelf te kiezen voor een haalbare en betaalbare verwarmingstechniek.

Overstappen op een alternatieve warmtebron kan alleen als hiervoor ook een betaalbaar alternatief aanwezig is. Dat het gasnetwerk vervangen moet worden mag geen reden zijn om inwoners en ondernemers op hoge kosten te jagen door het gas af te sluiten. Indien dit noodzakelijk is, wordt het gasnetwerk vervangen om betaalbare verwarming van huizen en bedrijven te garanderen. Het Nederlands gasnetwerk biedt bovendien een unieke infrastructuur. Op het moment dat delen van dit netwerk niet langer in gebruik zijn, worden de gasleidingen niet weggehaald. Wij behouden dit netwerk voor toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.

Het isoleren van huizen helpt om energie te besparen en de uitstoot van CO2 terug te dringen. Goede isolatie zorgt dus voor een comfortabel huis en een lagere energierekening.

De komende jaren werken we stap voor stap aan de overstap naar andere manieren om ons huis te verwarmen. Dat willen we niet overhaast doen. Het isoleren van huizen is daarom de eerste, onmisbare stap. De gemeente kiest hierbij niet voor maatregelen die huiseigenaren dwingen om hoge kosten te maken, maar voor het geven van informatie en advies en het zoveel mogelijk wegnemen van barrières. Welke aanpassingen het meeste opleveren hangt sterk af van de kenmerken van een wijk of buurt. De gemeente informeert inwoners van verschillende wijken en buurten actief over de mogelijkheden in hun situatie.

Naast zon- en windenergie heeft ons land een stabiele en regelbare energiebron nodig die 365 dagen per jaar elektriciteit en warmte kan opwekken. Kernenergie is zo’n stabiele bron en bovendien uitstootvrij. Kerncentrales kunnen zo op duurzame wijze de plek innemen van kolen-, biomassa- en zelfs aardgascentrales.

Om ervoor te zorgen dat ook kernenergie een rol van betekenis kan spelen in het behalen van de klimaatdoelen van 2040 en 2050, moeten we nu beginnen met het vormen van beleid. Dit begint bij lokaal en regionaal draagvlak en participatie. Wij vinden dat het eerlijke verhaal verteld moet worden, zowel over het afval als over de voordelen voor inwoners en ondernemers. Daarvoor zal Woerden de mouwen opstropen. We organiseren samen met buurgemeenten en de provincie bijeenkomsten om te luisteren naar de wensen en vragen te beantwoorden.

Conventionele (grote) reactoren kunnen in Nederland het best gebouwd worden in de grote havens. Het is aan de Rijksoverheid om deze projecten uit te voeren in samenwerking met deze regio’s. Voor andere gemeenten en provincies is het interessant om de mogelijkheden te onderzoeken voor Small Modular Reactors. Deze kleinere centrales kunnen de plaats innemen van bestaande kolen-, biomassa- en gascentrales met (warmte)voordelen voor glastuinbouw, datacenters, waterstofproductie, industrie en woonwijken. Een eerste nieuwe Small Modular Reactor kan al tussen 2028 en 2032 elektriciteit en warmte produceren.

Woerden zal in de toekomst vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Wij investeren daarom in maatregelen die de lokale gevolgen van klimaatverandering beperken.

We willen daarom meer groene plekken met bomen en planten in onze gemeente. Bomen nemen CO2 op en zorgen voor schaduw. Door het aanplanten van bomen en planten maken we Woerden klimaatbestendiger en koeler.

Woerden werkt samen met de waterschappen aan het verminderen van wateroverlast bij heftige regenval en neemt maatregelen om de gevolgen van hitte en droogte op te vangen.

We maken ons zorgen over de mogelijke olie- en gaswinning in Molenvliet. Wat de Woerdense VVD betreft wordt er in Molenvliet niet geboord.

We waren en blijven tegen olie- en gaswinning door Vermilion of andere bedrijven onder het Papekopveld bij de wijk Molenvliet. Als ondanks alle inzet van de gemeente en de stichting Laat Woerden Niet Zakken richting de Rijksoverheid en Vermilion toch gewonnen mag worden, moet de veiligheid van inwoners volledig gegarandeerd worden.