Gemeente & Democratie

We willen een kleine, sterke gemeente die klaarstaat voor Woerdenaren. Die problemen oplost en naar je luistert. Die doet wat ze moet doen, maar niet groter is dan nodig en daardoor zuinig omgaat met belastinggeld.

We zijn voor een kleine, sterke overheid die er is voor Woerdenaren, Harmelenaren, Kamerikers en Zegvelders en die zich focust op haar kerntaken. Op sommige afdelingen worden door ambtenaren te veel pakken papier geschreven, op andere afdelingen komen we handen tekort om inwoners en ondernemers te helpen. We willen een ambtelijke organisatie die niet groter is dan nodig, maar boven alles sterk en effectief is.

De afgelopen jaren hebben veel inwoners en ondernemers niet het gevoel gehad dat de gemeente er voor hen was. Bij veel grote én kleine projecten wisten ze niet waar ze aan toe waren. Of ze hadden het idee dat de gemeente niet naar hen luisterde. Van de afsluiting van de Oostdam of de invoering van het nieuwe parkeerbeleid tot de renovatie van hun buurt of de plaatsing van een tijdelijk schoolgebouw: de gemeente probeert wel goed te communiceren en te luisteren, maar het gaat nog te vaak fout.

Wij willen dat anders. De gemeente is er om problemen op te lossen. Het belang van de inwoners staat altijd voorop. Met eenvoudige formulieren, helder taalgebruik en overzichtelijke regels helpen we alle inwoners en ondernemers vooruit in het leven en voorkomen we wachtrijen, problemen en frustraties.

We vinden het normaal dat de gemeente de telefoon opneemt wanneer je belt met een vraag en er alles aan doet om je goed te helpen. Een melding is pas afgehandeld als een probleem is opgelost. Niet als de melding op het bureau van een ambtenaar terecht is gekomen.

De digitale dienstverlening van de gemeente is van goede kwaliteit. Inwoners kunnen hun zaken zoveel mogelijk vanuit huis regelen en wanneer het hen uitkomt. We blijven het thuisbezorgen van producten, zoals paspoorten en rijbewijzen, aanbieden. Het gemeentehuis is ook fysiek bereikbaar en kent openingstijden buiten kantoortijden voor zaken die je niet digitaal kunt regelen. Bij vragen is het altijd mogelijk om een mens te spreken in plaats van een computer.

De gemeente heeft een Whatsappnummer, maar dat weet bijna niemand. We willen dit nummer actiever inzetten en beter onder de aandacht brengen bij inwoners en ondernemers. Dit nummer wordt nu alleen gebruikt voor vragen, maar we willen het mogelijk maken om via dit nummer ook meldingen te doen.

Een transparante overheid vinden wij belangrijk. De gemeente informeert inwoners over belangrijke items om een oordeel te kunnen vormen over het lokaal bestuur, zoals de besteding van subsidies.

De wereld houdt niet op bij de gemeentegrens. De gemeente werkt slim samen met collega’s in de omgeving als dit leidt tot betere oplossingen voor bereikbaarheid, regionale werkgelegenheid of woningbouw. De gemeente werkt samen met andere overheden om digitale criminaliteit zoals identiteitsfraude tegen te gaan of te bestraffen.

We willen de inhuur van externe deskundigen door de gemeente verminderen. In plaats daarvan zorgen we ervoor dat ambtenaren kennis zelf in huis hebben, zodat de kosten omlaag gaan en kennis langer behouden blijft.

Bij een gezonde gemeente horen ook de financiën op orde te zijn. In Woerden zijn ze dat helaas al langere tijd niet. De komende jaren gaan we daar hard aan werken. Simpelweg de belastingen verhogen vinden we geen oplossing. Belastinggeld moet eerst worden verdiend door onze ondernemers en inwoners, voordat de gemeente het kan uitgeven. Daarom gaan we er zuinig en verstandig mee om. De belastingen houden we zo laag mogelijk. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de gemeentelijke financiën staan ook in Woerden onder hoge druk. Daarom is het belangrijk dat de gemeente helder en transparant verantwoording aflegt over de besteding van belastinggeld.

De woonlasten voor Woerdenaren blijven zo laag mogelijk. De laatste jaren zijn de woonlasten al fors verhoogd, vooral om tekorten bij de gemeente op te lossen. Dat vinden we verkeerd. Als de gemeente de begroting niet sluitend kan krijgen, moet serieus worden bekeken waar we minder kunnen uitgeven. Het verhogen van de ozb, rioolheffing of parkeertarieven is altijd de laatste optie, als het écht niet anders kan zonder te bezuinigen op dingen die voor inwoners en ondernemers belangrijk zijn.

We willen de ozb de komende jaren niet verder verhogen dan met de inflatiecorrectie. De ozb is in de afgelopen vier jaar elk jaar verhoogd. Daardoor wordt in onze gemeente wonen duurder en houden Woerdenaren minder over in hun portemonnee. Geld dat ze ook niet meer kunnen uitgeven bij onze lokale ondernemers. Daarom willen we niet nog een keer een stijging van de ozb. We kijken elk jaar of het lukt om de belastingen te verlagen.

Bij een gezonde gemeente horen ook de financiën op orde te zijn. In Woerden zijn ze dat helaas al langere tijd niet. De komende jaren gaan we daar hard aan werken. Simpelweg de belastingen verhogen vinden we geen oplossing. Dat is de laatste jaren elk jaar al gebeurd, waardoor de woonlasten fors zijn gestegen. Belastinggeld moet eerst worden verdiend door onze ondernemers en inwoners, voordat de gemeente het kan uitgeven.

We geven niet meer geld uit dan er binnenkomt. Geld over betekent geld terug naar inwoners. Wij vinden dat we meevallers op de gemeentelijke begroting niet horen te gebruiken voor extra uitgaven. Deze willen we in beginsel inzetten voor lagere belastingen of verlaging van de schulden van de gemeente, ook wanneer het om eenmalige meevallers gaat.

We vinden dat tegenvallers moeten worden opgelost binnen de bestaande budgetten in de begroting. Als een bepaald budget aan het eind van een jaar niet is uitgegeven, besteden we het in het volgende jaar niet automatisch aan hetzelfde. In plaats daarvan kijken we voorafgaand aan elke begroting opnieuw hoe het geld het beste kan worden besteed. Als de gemeente de begroting niet sluitend kan krijgen, moet serieus worden bekeken waar we minder kunnen uitgeven. Het verhogen van de ozb, rioolheffing of parkeertarieven is altijd de laatste optie, als het écht niet anders kan zonder te bezuinigen op dingen die voor inwoners en ondernemers belangrijk zijn.

De uitgaven en inkomsten van de gemeente zijn transparant. De begroting en het jaarverslag zijn helder leesbaar. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks eenvoudige inzage waaraan geld is besteed en welk effect is bereikt.

Gemeentelijke leges zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt. Het is niet acceptabel als allerlei kosten op inwoners afgewenteld worden. Daarom zijn we niet voor het ‘creatief toeschrijven’ van kosten aan bijvoorbeeld de rioolheffing.

Financiële gezondheid en schuld
De financiële gezondheid van de gemeente blijven we strak in de gaten houden. De financiële discipline bij het college en ambtenaren willen we sterk (blijven) verbeteren. Daarbij hoort ook het verbeteren van de bedrijfsvoering: college en ambtenaren moeten beter weten wat ze aan het doen zijn en wat daarvan het effect is.

De gemeente heeft een erg hoge schuld, omdat ze veel geld heeft geleend. Dat is een risico: als de rente hoger wordt, kan dit de gemeente veel geld kosten dat niet aan andere dingen kan worden uitgegeven. Dat kan tot nieuwe bezuinigingen leiden. Het is belangrijk om het eerlijke verhaal te vertellen over de schuld van de gemeente. We willen het probleem niet kleiner laten lijken dan het is door allerlei aparte berekeningen van de schuldenlast te hanteren, die het zicht op de echte hoogte van de schulden ontnemen. Tegelijkertijd moeten we ook eerlijk zijn over de mogelijkheden om de schuld te verlagen. Ook dat kost namelijk geld, dat we niet aan iets anders kunnen uitgeven. In de afgelopen jaren is er te weinig gebeurd, terwijl de schuld is toegenomen. Daarom willen we meer geld in de begroting vrijmaken om de schuld van de gemeente af te lossen. Hiervoor mag geen lastenverzwaring (ozb, rioolheffing, parkeertarieven) worden gebruikt.

We vinden dat de hondenbelasting maximaal kostendekkend mag zijn. We hebben de afgelopen jaren ingezet in op afschaffing van deze oneerlijke en achterhaalde belasting. Inmiddels is deze in 2024 afgeschaft, onder andere door de inzet van de VVD.

Inspraak en tegenspraak van inwoners maakt de besluiten die de politiek neemt beter. Inwoners weten vaak goed of een plan in de praktijk ook gaat werken of komen met waardevolle suggesties over wat er beter kan.

Bij belangrijke besluiten worden onze inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken. Bij het opstellen van nieuw beleid wordt iedereen die dit direct raakt betrokken. Daarbij creëert de gemeente vooraf duidelijke verwachtingen om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Zo werken we aan draagvlak en beter beleid.

Als de gemeente groepen inwoners uitnodigt om mee te denken over nieuw beleid of de uitvoering van een project, willen we dat er voor alle meningen ruimte is. Daarmee komen alle voors en tegens in beeld en worden plannen beter. Participatie betekent niet dat de grootste schreeuwers of mensen die in een ‘klankbordgroep’ terechtkomen altijd gelijk krijgen. De gemeente heeft meer oog voor de ‘stille meerderheid’ die de gemeente niet altijd zo snel weet te vinden. Zo houden we balans bij het maken van keuzes.

Participatie houdt ook niet op bij een lang document met nieuw beleid. Abstracte regels of ideeën die er op de tekentafel goed uitzien, kunnen in de praktijk heel anders uitpakken als ze niet goed worden ingevoerd. Daarom willen we dat inwoners en ondernemers waar mogelijk ook meedenken over de uitvoering en implementatie van nieuw beleid.

Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld maken we met elkaar! We bundelen onze krachten en werken samen om problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk. Daarom vinden we het belangrijk dat de gemeente slimme en creatieve initiatieven van inwoners en ondernemers aanmoedigt.

Het enthousiasme van de samenleving benutten we zoveel mogelijk. Daarom zitten we initiatieven van ondernemers en verenigingen zo min mogelijk in de weg met regels en vergunningen en denken we proactief mee bij een verenigingen-, ondernemers- of duurzaamheidsloket.

Vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor allerlei initiatieven en verenigingen. Vaak kunnen ze dat veel beter dan de gemeente. De gemeente moet vrijwilligers daarom zoveel mogelijk zelf laten organiseren en hen niet in de weg zitten. Als ondersteuning nodig is, zetten we in op maatwerk.

We ondersteunen maatschappelijke initiatieven die inwoners betrekken, zoals wijk- en dorpsplatforms en het ‘right to challenge’. Zo kunnen groepen inwoners gemeentelijke taken overnemen als zij daarvoor een goed plan hebben. Daarbij kijken we ook naar de mogelijkheden voor een revolverend fonds. Afbetalingen van leningen uit dit fonds zorgen ervoor dat nieuwe leningen voor maatschappelijke initiatieven mogelijk zijn.

De VVD vindt het belangrijk om inwoners te betrekken bij besluitvorming. Een referendum is daarvoor niet het juiste middel. Het brengt complexe problemen terug tot een simpel ‘ja’ of ‘nee’ en past bovendien niet in onze vertegenwoordigende democratie, waarbij raadsleden de inwoners van onze gemeente vertegenwoordigen. Daarom vinden we het beter om met inwoners en ondernemers in gesprek te gaan en hen te vragen om de raad te adviseren.