Economie en Banen

We willen een gemeente die de lokale economie stimuleert door ondernemers de ruimte te geven. Zoveel mogelijk Woerdenaren hebben een baan. We zorgen voor een vangnet voor wie dat niet lukt. Wel verwachten we een tegenprestatie, omdat we het belangrijk vinden dat mensen blijven meedoen in de samenleving.

We geven ondernemers niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk de ruimte. We pakken de komende jaren door in het snel realiseren van minimaal negen hectare bedrijventerrein bij De Putkop in Harmelen en de Burgemeester Van Zwietenweg in Woerden, de zogenaamde schuifruimte. Daarmee creëren we mogelijkheden voor ondernemers die willen groeien of moeten verplaatsen. De gemeente overlegt bij de ontwikkeling hiervan intensief met ondernemers uit Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. Met die negen hectare zijn we zeker niet voor eeuwig klaar: in de toekomst zal meer ruimte voor onze bedrijven nodig zijn om banen te behouden en economische groei te stimuleren. We willen daarom dat de gemeente zich samen met ondernemers voorbereidt op de uitbreiding van bedrijvenlocaties op de lange termijn.

Bedrijventerreinen en winkelgebieden zijn goed bereikbaar, schoon en veilig. Als we daarvoor wegen moet vervangen of aanleggen, dan doen we dat. Samen met ondernemers zorgen we voor goed onderhoud. Bij winkelgebieden kun je makkelijk parkeren, gratis of tegen een zo laag mogelijk tarief. Wij ondersteunen daarnaast bedrijveninvesteringszones, waarin ondernemers samenwerken. Als ondernemers een BIZ willen oprichten of in stand willen houden, dan faciliteert de gemeente dat.

Ook bij uitbreidingsplannen van (individuele) ondernemers denken we met hen mee. De gemeente stimuleert en ondersteunt in plaats van alleen te wijzen op regels en beperkingen.

De VVD staat voor een gezonde lokale economie. Die kan alleen bestaan als de gemeente onze ondernemers de ruimte geeft om te ondernemen. Door ondernemers de ruimte te geven en te zorgen voor minder regels stimuleert de gemeente de lokale economie en zorgen we voor meer banen. De gemeente werkt niet tegen, maar denkt mee met ondernemers door ontwikkelingen te volgen en creatief ondernemen mogelijk te maken.

We zijn trots op al die ondernemers in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met onze lokale ondernemers profiteert iedereen. Niet alleen omdat ze zorgen voor banen, maar ook omdat ze de Woerdense Vakantie Week of jouw voetbalclub sponsoren. In de TechnoHUB werken meer dan 150 technische bedrijven uit de regio samen met scholen aan het opleiden en behouden van technisch talent. Onze ondernemers maken Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld mooier. Daarom is het belangrijk dat onze gemeente aantrekkelijk blijft voor werkgevers en werknemers. We investeren in onze ondernemers door nieuwe bedrijven aan te trekken en bestaande bedrijven de ruimte te geven. Die hebben ze hard nodig.

De coronacrisis heeft onze bedrijven en ondernemers hard geraakt. Zij hebben een moeilijke tijd achter de rug. Hoewel de coronacrisis nu bijna voorbij lijkt, moeten we de economie juist blijven stimuleren. Daarom willen wij ondernemers de komende periode blijven ondersteunen. Zo dragen we bij aan een bloeiende economie, banen voor onze inwoners en innovatieve technieken voor de toekomst.

Contact tussen gemeente en ondernemers

De gemeente moet ondernemers ruimte geven, maar ook voor ze klaarstaan als het nodig is. We richten bij de gemeente daarom één duidelijk loket in waar ondernemers terecht kunnen voor vragen en vergunningen en schuldhulpverlening, bijvoorbeeld vanwege coronaschulden. Dit ondernemersloket staat ondernemers bij met raad en daad, bijvoorbeeld over mogelijkheden om te starten, uit te breiden of om hen wegwijs te maken binnen gemeentelijke plannen en regelgeving. De accountmanagers van de gemeente werken actief samen met dit loket.

We willen ook dat het voor ondernemers zo makkelijk mogelijk is om te ondernemen. Ze moeten geen kostbare tijd kwijt zijn aan het doorploeteren van documenten of het indienen van aanvragen. Ondernemers krijgen van de gemeente daarom één aanslag per jaar waarop alle lokale lasten staan vermeld. Waar het kan verlenen en verlengen we vergunningen. Daarnaast streven we naar het zoveel mogelijk afschaffen van vergunningen en vervangen we deze door algemene regels of een meldingsplicht.

Ondernemend Woerden kan en wil een belangrijke rol vervullen in het economisch beleid van de gemeente. Wij willen dat deze rol verder uitgebreid wordt tot een adviserend orgaan dat bij beslissingen op het gebied van economie wordt geconsulteerd. De gemeente is een partner van lokale en regionale belangenorganisaties zoals Ondernemend Woerden en het PBUW (Platform Bedrijven Utrecht West).

De gemeente geeft tot slot opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers, binnen de mogelijkheden van de wet.

BIZ’en

Wij ondersteunen bedrijveninvesteringszones, waarin ondernemers samenwerken. Als ondernemers een BIZ willen oprichten of in stand willen houden, dan faciliteert de gemeente dat.

Start-ups
De gemeente ondersteunt start-ups. Bedrijven die klein zijn begonnen kunnen heel groot groeien. Wij willen dat de gemeente starters binnen bijvoorbeeld bestemmingsplannen volop de ruimte geeft.

De coronacrisis heeft onze bedrijven en ondernemers hard geraakt. Zij hebben een moeilijke tijd achter de rug. Veel ondernemers zullen ook de komende jaren de nasleep van de coronacrisis voelen. Hoewel de coronacrisis nu bijna voorbij lijkt, moeten we de economie juist blijven stimuleren. Daarom willen wij ondernemers de komende periode blijven ondersteunen.

We geven ondernemers lucht door belastingen en tarieven voor vergunningen zo laag mogelijk te houden. Specifiek voor horecaondernemers zetten we gedurende deze periode in op het verlagen van de precariobelasting en het toestaan van grotere terrassen. De gemeente denkt proactief mee als ondernemers veranderingen in hun bedrijf willen doorvoeren en biedt goede en persoonlijke hulp bij schulden.

Zo dragen we bij aan een bloeiende economie, banen voor onze inwoners en innovatieve technieken voor de toekomst.

Een baan is zoveel meer dan inkomen. Werk zorgt voor contact met andere mensen, zoals leuke collega’s. Een baan die bij je past geeft uitdaging en zingeving. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt investeert in zichzelf en draagt zijn steentje bij aan de toekomst van onze samenleving. De VVD wil dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan.

Dan moeten er wel genoeg banen zijn. Daarom stimuleren we de lokale economie en werkgelegenheid. We willen voor genoeg banen zorgen door ondernemers de ruimte te geven die zij nodig hebben en door maatwerk te leveren aan de mensen die dat nodig hebben. We willen dat onze gemeente aantrekkelijk is en blijft voor veel verschillende bedrijven en hun werknemers.

Het is belangrijk dat het onderwijs en bedrijven samenwerken om te zorgen dat er voldoende banen en werknemers zijn die bij elkaar passen. De samenwerking van het onderwijs en 150 technische bedrijven in de TechnoHUB is hiervan een prachtig voorbeeld, waar we enorm trots op zijn. Ook voor mensen die een vaste baan hebben, is het goed om door te blijven leren. Daarom zetten we in op een Leven Lang Ontwikkelen.

We willen zoveel mogelijk mensen uit de bijstand halen en aan een baan helpen. Ze staan dan niet meer aan de zijlijn en hebben een veel fijner leven. Bij om- en bijscholing richten we ons op iemands talenten en mogelijkheden en hoe deze aansluiten op de vraag op de arbeidsmarkt. Wanneer de stap naar een reguliere baan nog te groot is, zorgen we voor begeleiding naar beschut werk en leerwerkplekken. Waar mogelijk proberen we ook mensen die hun baan dreigen te verliezen aan het werk te houden of om te scholen, om te voorkomen dat ze werkloos worden en in de bijstand terechtkomen.

Onderwijs

Het is belangrijk dat het onderwijs en bedrijven samenwerken om te zorgen dat er voldoende banen en werknemers zijn die bij elkaar passen. De samenwerking van het onderwijs en 150 technische bedrijven in de TechnoHUB is hiervan een prachtig voorbeeld, waar we enorm trots op zijn. Ook voor mensen die een vaste baan hebben, is het goed om door te blijven leren. Daarom zetten we in op een Leven Lang Ontwikkelen. Door de samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven in de TechnoHUB heeft een hele generatie meer kans op de arbeidsmarkt. Waar mogelijk en gewenst versterken we dit met een MBO-opleiding.

Omscholing

We willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Bij om- en bijscholing richten we ons daarom op iemands talenten en mogelijkheden en hoe deze aansluiten op de vraag op de arbeidsmarkt. Wanneer de stap naar een reguliere baan nog te groot is, zorgen we voor begeleiding naar beschut werk en leerwerkplekken. Waar mogelijk proberen we ook mensen die hun baan dreigen te verliezen aan het werk te houden of om te scholen, om te voorkomen dat ze werkloos worden en in de bijstand terechtkomen.

We willen mensen stimuleren om in het onderwijs, de zorg of IT aan de slag te gaan. In deze sectoren is veel vraag naar werknemers. We zetten erop in dat mensen die een (nieuwe) baan zoeken zich laten omscholen naar werk in deze sectoren. We zetten, zeker in de nasleep van de coronacrisis, in op het helpen van mensen die snel aan het werk kunnen. Inwoners in de bijstand worden zo snel mogelijk omgeschoold voor banen waar lokaal vraag naar is.

Stages en solliciteren

We vinden dat oudere werkzoekenden meer ondersteuning op maat moeten krijgen bij het vinden van een nieuwe baan. Netwerkbijeenkomsten voor alleen ouderen helpen daarbij. Jongeren hebben een soortgelijk probleem. Omdat ze nog geen werkervaring hebben, komen ze vaak niet terecht waar ze horen. Daarom willen we inzetten op het creëren van werkstages voor jongeren, ongeacht of ze nog studeren of al klaar zijn met hun opleiding. Stages bij bedrijven zorgen voor werkervaring en kunnen leiden tot een vaste baan.

Vrijwel iedereen wil graag meedoen aan de samenleving. Een baan is helaas niet voor iedereen weggelegd. Wie naar vermogen bijdraagt, kan op onze ondersteuning rekenen. Het verliezen van je baan is al ingrijpend genoeg. Wel verwachten we een tegenprestatie, omdat we het belangrijk vinden dat mensen blijven meedoen in de samenleving.

Wie minder bijdraagt kan ook minder een beroep doen op de samenleving. Als je bijstand ontvangt, maar de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, wordt je gekort op je uitkering. Uitkeringsgerechtigden die onvoldoende ingeburgerd zijn, kunnen als tegenprestatie verplicht worden op onderdelen te werken aan inburgering en integratie.

Soms lukt het echt niet om iemand aan het werk te helpen. Lange, dure trajecten voor mensen in de bijstand waarbij niet of nauwelijks resultaat wordt geboekt helpen mensen niet verder en kosten de gemeente geld. Daarom schaffen we deze af. We zetten in op alternatieven die ervoor zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen in de samenleving.

De afgelopen jaren zijn te veel inwoners onterecht tot fraudeur bestempeld. Fraude is en blijft diefstal, maar het maken van een foutje maakt je nog niet direct fraudeur. Dit willen we in de toekomst in Woerden voorkomen. Het oordeel over fraude moet uiteindelijk tot stand komen door mensenwerk, niet door een computer.

Ferm Werk is de uitvoeringsorganisatie van de gemeente Woerden voor de Participatiewet en Sociale Werkvoorziening, maar heeft hierbij niet het alleenrecht. Marktpartijen die taken van Ferm Werk over kunnen nemen, krijgen hiertoe de kans.

Werken moet altijd lonen. Wanneer je van een uitkering naar een betaalde baan gaat, willen we dat je er in inkomen op vooruit gaat. Regels die dit in de weg staan schaffen we af. Zo voorkomen we een nieuwe armoedeval.

Als mensen bij de gemeente aankloppen voor hulp bij hun schulden, is het vaak al te laat. Wanneer er signalen zijn dat schulden ontstaan, bieden we zo vroeg mogelijk hulp aan. Voorkomen is beter dan genezen. Samen met de inwoner zetten we de problemen op een rij en werken we aan oplossingen. Kwetsbare inwoners vinden bij de gemeente geen anoniem nummer, maar een vast aanspreekpunt door wie ze geholpen worden bij het oplossen van hun (financiële) problemen en weer aan het werk te kunnen.

De gemeente zoekt actief de samenwerking met bijvoorbeeld de woningbouwcorporatie GroenWest, de Belastingdienst en andere bedrijven, zoals energiebedrijven en banken, om problematische schulden vroegtijdig te signaleren om grotere problemen te voorkomen.

In de weilanden van Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld grazen al honderden jaren koeien. Al eeuwen wordt hier kaas gemaakt, gekeurd en verhandeld. Maar er wordt nog veel meer voedsel verbouwd. We hebben veel waardering voor onze boeren in de veeteelt, landbouw en tuinbouw. Dankzij hun harde werk hoeven wij ons geen seconde zorgen te maken om onze voedselvoorziening. Als boeren blijven ondernemen en innoveren, leveren ze een waardevolle bijdrage aan onze economie, met minder nadelen voor natuur en milieu.

Om een florerende agrarische sector te behouden, is het belangrijk dat boeren niet onnodig gehinderd worden. Daarom geven wij hen de ruimte hun grond voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals voor toerisme, agrarisch natuurbeheer, recreatie of andere bedrijvigheid. Daarbij letten we altijd goed op wat het landschap in het Groene Hart zo bijzonder maakt.

Boeren verdienen onze steun. De komende jaren zal de agrarische sector te maken krijgen met landelijke maatregelen om de uitstoot van stikstof terug te brengen. Hoewel dit primair de landelijke overheid aangaat, willen we dat de gemeente er is voor boeren uit Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. De gemeente ondersteunt hen zover mogelijk, bijvoorbeeld door mee te denken als ze emissies willen terugdringen of vrijwillig willen stoppen met hun bedrijf. Agrarische grond die vrijkomt bestemmen we niet automatisch tot natuur. In plaats daarvan kijken we hoe de grond het beste gebruikt kan worden.

Wij stimuleren een duurzame veehouderij. Belemmerende regelgeving voor het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte, kleinschalige windenergie en duurzame energiebronnen schrappen we. Draagvlak en een goede balans tussen de belangen van de omgeving en de ondernemer zijn hierbij van groot belang.