Cultuur en Binnenstad

Een stad komt pas echt tot leven als de binnenstad bruist. Onze Woerdense ondernemers werken iedere dag hard aan een levendige en aantrekkelijke winkelstraat. Daarom gaan we leegstand tegen. Als ‘hoofdstad van het Groene Hart’ zorgen we voor een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. Of het nu gaat om muziekfestivals zoals Summerlake of Akoestival, een culinair event of Het Klooster: in Woerden is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners. Het is niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur is.

Een stad komt pas echt tot leven als de binnenstad bruist. Onze Woerdense ondernemers werken iedere dag hard aan een levendige en aantrekkelijke winkelstraat. Door in leegstaande gebouwen wonen, werken, detailhandel en horeca te vermengen, creëren we een bloeiende lokale economie. Daarvoor is het van belang om de winkelstand in de binnenstad op peil te houden. We willen zo weinig mogelijk leegstand laten zien aan bezoekers van de binnenstad. Natuurlijk is de binnenstadintermediair daarbij onmisbaar, maar we willen ook alternatieve winkels toelaten met o.a. kunstverkoop of lokale producten. Met een veilig en aantrekkelijk centrum trekken we bezoekers aan van buiten en zorgen we voor een prettige binnenstad, die klaar is voor de toekomst.

  • We stimuleren winkelen in onze eigen winkelgebieden, zowel fysiek als digitaal. Aantrekkelijke, veilige en bruisende gebieden zorgen voor levendige winkelstraten vol met lokale ondernemers. Daar kan geen grote webshop tegenop.
  • De binnenstadsmanager (intermediair retail vastgoed binnenstad) zorgt voor een flinke vermindering van leegstand in de binnenstad. Waar mogelijk ondersteunen en versterken wij deze rol vanuit de gemeente.
    We ondersteunen de BIZ Stadshart Woerden. Ondernemen werkt het beste in een veilige en aantrekkelijke omgeving en de samenwerking van ondernemers in de binnenstad draagt hieraan bij. De gemeente overlegt zeer regelmatig met alle binnenstadondernemers en luistert naar hen.
  • We verruimen de vestigingsmogelijkheden door het opstellen van ruime bestemmingsplannen. Leegstand gaan we tegen door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. Wonen boven een winkel of van wonen terug naar bijvoorbeeld horeca faciliteren wij.
  • De strikte scheiding tussen horeca en detailhandel is niet meer van deze tijd. Wij willen dat horecabedrijven hun producten kunnen verkopen aan hun gasten en dat ook winkeliers hun klanten als gast kunnen ontvangen.
  • Citymarketing zet Woerden op de kaart. Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor onze lokale economie. Daarom willen wij dat de gemeente Woerden Marketing blijft ondersteunen en ruimte bieden aan stadspromotie.
  • We staan positief tegenover de Rijngracht. De gemeente kan echter in de komende periode geen grote investeringen doen in de realisatie van de gracht. Wel willen we het Rijngrachtcomité ondersteunen bij verdere planuitwerking.
  • Recreatieve ondernemers mogen uitbreiden. In Woerden zijn we voor levendige en actieve recreatiemogelijkheden.
  • De toeristenbelasting is zo laag mogelijk. Met de inkomsten verbeteren we de kwaliteit van recreatie en toerisme.
  • In de zomers van de coronacrisis is gebleken dat grote terrassen goed geplaatst kunnen worden. Tijdens het terrasseizoen maken we het uitbreiden van terrassen daarom mogelijk. Voor een klein terras schaffen we de vergunning af. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor afstemming met hun directe omgeving.
  • Wij willen de binnenstad continu aantrekkelijker maken voor onze inwoners, bezoekers en ondernemers. De binnenstad van Woerden wordt een magneet voor het winkelend publiek en toerisme. Hierbij houden we een goede balans tussen de binnenstad en de winkelcentra in de wijken en dorpen voor ogen.

Of het nu gaat om muziekfestivals zoals Summerlake of Akoestival, een culinair event of Het Klooster: in Woerden is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners. Het is niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur is. Het cultuuraanbod moet voor zoveel mogelijk Woerdenaren bereiken.

We willen niet bezuinigen op cultuur, maar zetten het geld zo effectief mogelijk in. Zo bereiken we zoveel mogelijk inwoners. Van culturele instellingen verwachten we dat ze verantwoordelijkheid afleggen over hoe zij belastinggeld besteden.

Cultuureducatie vinden we belangrijk. Instellingen zoals Het Klooster en KUVO hebben hierin een belangrijke rol.

Als ‘hoofdstad van het Groene Hart’ zorgen we voor een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. In onze gemeente worden fantastische evenementen georganiseerd. We staan open voor nieuwe evenementen en we ondersteunen deze waar we kunnen. We willen dat de gemeente daarbij met organisatoren meedenkt en het hen niet moeilijk maakt om een mooi evenement op poten te zetten.

Subsidies voor culturele voorzieningen ondersteunen een aanbod van kunst en cultuur voor alle inwoners. Als voorwaarde voor subsidie verwachten we dat aanvragers ook zelf zorgdragen voor een deel van de inkomsten en bijdragen aan een maatschappelijk doel. Wanneer culturele instellingen andere bronnen van inkomsten bedenken, denkt de gemeente mee, bijvoorbeeld bij het verlenen van de benodigde vergunningen.

We willen niet bezuinigen op cultuur, maar zetten het geld zo effectief mogelijk in. Zo bereiken we zoveel mogelijk inwoners. Van culturele instellingen verwachten we dat ze verantwoordelijkheid afleggen over hoe zij belastinggeld besteden.

Het cultureel erfgoed van de gemeente mag gezien worden. Cultuur verbindt, inspireert en prikkelt. Wij promoten ons erfgoed, zowel bij onze bezoekers als onze inwoners. Dat draagt bij aan onze Nederlandse identiteit.

Wij vinden het daarom belangrijk om ons cultureel erfgoed – zowel materieel als immaterieel – te koesteren. Daarbij horen ook ‘echt Woerdense’ cultuurhistorische evenementen zoals de Koeiemart, Sinterklaasintocht, Havendagen, de Woerdense Vakantie Week, de Taptoe, het Straattheaterfestival en de Graskaasdag.

Paracommerciële horeca zoals K’77, Dezibel en Podium Bredius bedienen een duidelijke doelgroep. Beleid is erop gericht om vrij te kunnen exploiteren met zo min mogelijk subsidie. We letten erop dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat met de reguliere horeca.

De Schulenburch en de Bijn in Kamerik hebben een belangrijke functie in het dorp. Als gemeente dienen wij zorg te dragen voor het behoud van deze functie. Samen met de besturen en het dorpsplatform wordt gezocht naar een goede invulling van ‘De Schuul’.