Verkeer en Vervoer

We verplaatsen ons allemaal voortdurend. Naar ons werk, bij vrienden en familie op bezoek of een rondje in de buurt om de hond uit te laten. Met de auto, fiets of te voet: je moet snel en zonder gedoe van A naar B kunnen. We willen dat je niet onnodig in de file staat en dat verkeerssituaties voor iedereen veilig zijn.

We verplaatsen ons allemaal voortdurend. We gaan naar ons werk, bij vrienden en familie op bezoek of wandelen een rondje in de buurt om de hond uit te laten. Hoe we ons ook verplaatsen: het is fijn om zonder al te veel gedoe van A naar B te komen. Het afgelopen jaar was dat bijna onmogelijk: de afsluitingen van de Oostdam en Boerendijk hebben de binnenstad nagenoeg onbereikbaar gemaakt. Op de Steinhagenseweg en de Rembrandtlaan staan we nog steeds regelmatig stil. We willen dat de doorstroming goed is, je niet in de file staat om de stad uit te komen en niet je te laat bent bij je afspraak. Bovenal is het belangrijk dat verkeersituaties veilig zijn voor voetganger, fiets en auto.

Het is belangrijk dat we niet langer onderweg zijn dan nodig. Daarom werken we continu aan een goede doorstroming van het verkeer, voor fiets, auto en ov. Door verschillende vormen van vervoer goed op elkaar aan te sluiten komen we sneller aan op onze bestemming. Ook voorkomen we zo onnodige uitstoot door file.

Communicatie

De gemeente communiceert op tijd en duidelijk naar inwoners over onderhoud aan wegen en wegafsluitingen. We proberen onderhoud zoveel mogelijk in één keer te doen, om overlast te beperken. Daarbij is helder wat de alternatieve route is, om zoekverkeer te voorkomen. Als de hinder groot is, lang duurt of belangrijke plekken in de gemeente (zoals de binnenstad) slecht bereikbaar zijn, gaat de gemeente met de betrokken inwoners en ondernemers in gesprek. Een herhaling van alle onrust rondom de ondoordachte afsluiting van de Oostdam in het najaar van 2020 willen we koste wat kost voorkomen.

De hulpdiensten moeten op tijd zijn als je ze nodig hebt. Als er ergens werkzaamheden of afsluitingen zijn, zorgt de gemeente er dus samen met hulpdiensten voor dat politie, brandweer en ambulance altijd op tijd kunnen zijn.

Nieuwe ontwikkelingen

Bij nieuwe ontwikkelingen houden we rekening met veranderingen in het vervoer en met name met de toename van elektrische fietsen en auto’s. We willen voldoende mogelijkheden voor laadpalen, zowel op eigen terrein als in de openbare ruimte. We maken het zo makkelijk mogelijk om een laadpaal aan te vragen. Bij nieuwbouw worden parkeerplaatsen zo ontwikkeld dat elektrisch laden mogelijk is.

Bouwplannen en verkeer

Bij de ontwikkeling van nieuwe bestemmings- en omgevingsplannen, zoals plannen voor bijvoorbeeld woningbouw en bedrijventerreinen, moet niet alleen naar het kleine deelgebied worden gekeken, maar naar de gevolgen van het plan voor de verkeerssituatie in de hele gemeente.

We willen dat verkeersituaties veilig zijn voor voetganger, fiets en auto. Verkeersveiligheid heeft daarom onze prioriteit. Bij een analyse van de verkeersongevallen in Nederland scoort Woerden slechter dan bijvoorbeeld de gemeente Utrecht (bron: RTL Nieuws 2020). Er zijn nog te veel gevaarlijke plekken in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld die we moeten aanpakken. Zoals de Steinhagenseweg in Woerden of de Dorpsstraat in Harmelen.

We richten onze straten en wijken, in het bijzonder in de buurt van scholen en sportclubs, veilig in en pakken gevaarlijke situaties aan. Dat doen we in samenwerking met politiediensten, ouders en buurtbewoners.

Veel Woerdenaren kiezen de auto als vervoersmiddel. Dat moet kunnen: wij willen dat inwoners zelf kunnen kiezen welk vervoersmiddel ze gebruiken. Veel mensen en gezinnen hebben een auto ook gewoon nodig. Om op hun werk te komen of om te kunnen mantelzorgen. Daarom willen we het de Woerdense automobilist niet moeilijk maken.

Dat betekent dat we zorgen voor voldoende parkeerplekken en geen parkeerplekken weghalen die nog hard nodig zijn. We zorgen ook voor goede en veilige wegen, waar je ook met de auto niet te lang in de file staat.

Woerden is een fietsstad. Binnen 10 minuten kun je op de fiets van de ene kant naar de andere kant van de stad komen. Dat moet op een fijne manier kunnen.

Of het nu met een ‘gewone’ fiets, een elektrische fiets of een ander nieuw vervoersmiddel is: onze inwoners kunnen zich prettig en veilig door de hele gemeente Woerden bewegen. Deze ontwikkelingen vragen om goed onderhouden fietspaden en wegen die worden ingericht op de toekomst, waarbij veiligheid en doorstroming centraal staan.

Je moet je fiets ook makkelijk kwijt kunnen. In de binnenstad en bij het station zorgen we daarom voor voldoende stallingen.

Verkeer dat niet in de gemeente hoeft te zijn, willen we niet meer dwars door Woerden laten rijden. Aan de afsluiting van de A12 in september en oktober 2021 hebben we gezien dat al het verkeer letterlijk door Woerden heen moet om ergens te komen. Dat zorgt voor drukte, files en onveilige situaties. Zowel aan de west- als oostkant van Woerden moeten we blijven werken aan het realiseren van betere doorstroming en meer verkeersveiligheid.

We leggen de komende jaren in Woerden-West de Rembrandtbrug aan. Hierdoor wordt het rustiger en veiliger op de Rembrandtlaan, Jozef Israëlslaan en Boerendijk. De optie van een westelijke randweg moeten we openhouden. In de toekomst kan deze noodzakelijk zijn als in Molenvliet nieuwe woningen of een bedrijvenlocatie ontwikkeld zouden worden. In Woerden-Oost verleggen we de Steinhagenseweg en komt er een fietstunnel bij de rotonde Beneluxlaan-Steinhagenseweg. Maar dit is niet genoeg. De bouw van nieuwe wijken, zoals Snellerpoort, zorgt ervoor dat het aan de oostkant van Woerden nog drukker wordt. Daarom zetten we in op de lobby voor en totstandkoming van een oostelijke randweg. Het Rijk en de Provincie zullen aan deze weg moeten meebetalen.

De Polanertunnel bij het station blijft open zolang er geen alternatief is aangelegd, in gebruik is genomen en door middel van een tijdelijke sluiting van de Polanertunnel is getest dat het verkeer goed door kan stromen.

Het is belangrijk dat het openbaar vervoer van goede kwaliteit is, met goede verbindingen in onze gemeente en met omliggende steden en dorpen. Vooral in de dorpen laat de bereikbaarheid via het openbaar vervoer buiten de spitstijden te wensen over. We zien hierbij de voordelen van innovatieve en kostenefficiënte vormen van openbaar vervoer, zoals mobility as a service (SyntusFlex) en deelscooters. We vragen hiervoor aandacht bij de Provincie en houden in onze eigen aanbestedingen altijd ruimte in de afspraken voor nieuwere, slimmere en goedkopere alternatieven.

We waren voor de Rembrandtbrug. Het was de beste oplossing om het minder druk en verkeersveiliger te maken op de Rembrandtlaan, Jozef Israëlslaan en de Boerendijk. Deze brug zou zorgen voor minder files en voor veiligere wegen. De gemeenteraad heeft in 2024 echter unaniem – en dus met steun van de VVD – besloten de aanleg van de brug om financiële redenen stop te zetten. Dat had volgens ons voorkomen kunnen worden door verstandiger met de gemeentelijke uitgaven om te gaan. Nu is er geen brug aangelegd én hebben we al miljoenen uitgegeven. We blijven de verkeersdrukte in Woerden-West in de gaten houden om te bekijken of alternatieve maatregelen nodig zijn.

De reden achter de plannen voor de Rembrandtbrug

Kort samengevat is het in Woerden-West te druk op de weg. Omdat er maar één brug over de Oude Rijn ligt, wordt de route Rembrandtlaan – Jozef Israëlslaan – Boerendijk heel veel gebruikt. Dat leidt tot enorme verkeersdrukte, files en opstoppingen op die route. Fietsen en oversteken kan lang niet altijd veilig, omwonenden hebben stilstaande auto’s voor de deur en voor hulpdiensten is het steeds moeilijker om op tijd te zijn. Daarom wordt al heel lang gezocht naar een oplossing.

De Rembrandtbrug zou ervoor zorgen dat het minder druk wordt op de route Rembrandtlaan – Jozef Israëlslaan – Boerendijk, zodat je niet meer in de file hoeft te staan. Voor de inwoners die langs deze route wonen is het belangrijk om niet meer de hele dag stilstaande auto’s voor de deur te hebben. Bovendien zou de brug deze route veiliger maken en zorgt hij ervoor dat ver omrijden niet meer nodig is als de Kwakelbrug open staat. Dat is niet alleen fijn als je boodschappen gaat doen, maar ook van levensbelang voor ambulances en de brandweer.