Vrijheid en Integratie

Ook in Woerden staan we voor onze Nederlandse vrijheden en waarden, zoals de vrijheid van meningsuiting, rechten van LHBTI’ers en de gelijkheid van mannen en vrouwen. Veel nieuwkomers vinden hun eigen weg en integreren in onze samenleving. Door de taal te leren en een baan te vinden. Ze hebben de kansen gegrepen die ons landt biedt. Dat verwachten we ook van anderen. Meedoen, Nederlands leren en onze normen en waarden staan centraal bij de inburgering, waarvoor de gemeente verantwoordelijk is.

Nederland is een land waar je in vrijheid kunt zijn wie je bent. Daar staan we ook in Woerden voor. Discriminatie op welke grond dan ook  tolereren we niet. We koesteren onze vrijheden, die ons land zo fijn maken om in te leven. Zoals de vrijheid van meningsuiting en de gelijkheid van mannen en vrouwen. Dat je zelf mag bepalen wie je bent, wat je gelooft en met wie je hand in hand over straat loopt. We verdedigen die vrijheden tegen groeperingen die religie of cultuur als excuus gebruiken om mensen te onderdrukken.

]In Woerden moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Discriminatie en geweld tegen LHBTIQ’ers pakken we keihard aan en we zorgen ervoor dat het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. In Woerden mag je zijn wie je wilt. Houden van wie je wilt. Zelf bepalen met wie je hand in hand over straat loopt. Daar doen we geen concessies aan. Helaas valt er wel nog een wereld te winnen. Daarom blijven we ons inzetten voor de acceptatie en emancipatie van LHBTIQ+’s: van de gemeente tot op straat en op school.

De komende periode willen we doorgaan met wat de gemeente nu al doet en beter maken wat beter moet. Dat betekent het voortzetten van het algemene beleid voor ‘Iedereen doet mee’, het hijsen van de Regenboogvlag en de ondersteuning van bijvoorbeeld Coming Out Woerden en de Regenboogweek. We willen meer expliciete aandacht voor LHBTIQ+’s, met name in het veiligheidsbeleid van de gemeente (zowel in het zogenaamde Integraal Veiligheidsplan als de tweejaarlijkse Uitvoeringsprogramma’s). Bij de inburgering besteden we extra aandacht aan de vrijheden en rechten van LHBTIQ’ers, gelijkwaardigheid en acceptatie.

Het Regenboogstembusakkoord, dat wij hebben ondertekend, komt als het aan ons ligt terug in het coalitieakkoord.

We hebben te lang gedacht dat de inburgering van nieuwkomers alleen hun eigen verantwoordelijkheid is. Je bent niet direct zelfredzaam in een land dat in elk opzicht anders is dan waar je vandaan komt. Daardoor kunnen vrijheden waar eeuwenlang voor gevochten is onder druk komen staan, met parallelle samenlevingen als resultaat. Van nieuwkomers verwachten we dat ze in ruil voor de geboden gastvrijheid bijdragen aan onze samenleving.

Integreren gaat het beste en het snelste door mee te doen. Door de Nederlandse taal te leren en je te verdiepen in onze normen en waarden, kun je sneller aan het werk. Daarbij bieden we goede begeleiding en sluiten we niemand uit. Er zijn in Nederland heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving. Ze hebben de taal geleerd en een baan gevonden. Zij hebben de kansen gegrepen die ons land biedt. We zijn daar trots op en verwachten dat ook van anderen.

Nederlands leren

De Nederlandse taal spreken is cruciaal voor het vinden van een baan. Het is goed dat de gemeente met de nieuwe Wet inburgering meer te zeggen krijgt over de kwaliteit van taallessen. We zorgen voor betaalbare cursussen om als nieuwkomer de taal te leren en gaan laaggeletterdheid tegen. Daarbij verwachten we van iedereen maximale inspanning om het Nederlands te leren. Wanneer iemand niet voldoende Nederlands spreekt en bewust niet meewerkt aan het leren van de taal, kunnen boetes volgen of korten we de uitkering. Jonge kinderen van ouders die inburgeren gaan verplicht naar een peuterspeelzaal om achterstanden vroeg aan te pakken. We betrekken ouders bij taalonderwijs voor jonge kinderen. Zo zorgen we ervoor dat kinderen ook thuis met hun ouders oefenen met het leren van het Nederlands.

Inburgering en integratie

Door de nieuwe Wet inburgering gaat de gemeente over de inburgering, waarbij het leren van de taal, het hebben van een baan en meedoen in de samenleving centraal staan. De kwaliteit van de inburgering en taallessen gaat omhoog. Daar zijn we blij mee. We willen daarnaast bij de inburgering extra aandacht besteden aan onderwerpen als zelfbeschikking, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, LHBTIQ+-rechten, antisemitisme en de vrijheid van godsdienst.

We ondersteunen organisaties die integratie bevorderen. Dat betekent dat we geen subsidies verstrekken aan organisaties die dat juist niet doen, bijvoorbeeld omdat ze gericht zijn op behoud van de eigen cultuur, of omdat ze democratische waarden ondermijnen. We leiden de ambtenaren van de gemeente actief op om huwelijksdwang te herkennen. Voor haatpredikers is er ook in Woerden geen plaats. De gemeente neemt een proactieve rol bij het voorkomen dat imams haat kunnen zaaien en oproepen om onze waarden en vrijheden te negeren. Haatpredikers krijgen geen podium.

Mensen die vluchten, in Nederland asiel aanvragen en hier mogen blijven, vangen we in Woerden goed op. We zorgen dat we ze helpen bij hun inburgering.

We verlenen statushouders geen voorrang bij het krijgen van een sociale huurwoning. We vinden het niet eerlijk als zij sneller een woning krijgen dan andere Woerdenaren die ook lang op een wachtlijst staan, alleen omdat ze statushouder zijn. We zorgen daarom voor goede tijdelijke huisvesting voor migranten met een verblijfsvergunning. In individuele gevallen kan voorrang verlenen mogelijk zijn, bijvoorbeeld als iemand in het azc niet veilig is omdat hij op mannen valt.

Voor afgewezen asielzoekers of illegale migranten is in Nederland geen plaats. Daarom ondersteunt de gemeente Woerden hen niet met hulp en verleent geen opvang. Hetzelfde geldt voor organisaties die illegalen helpen om in Nederland te blijven.

Wij zien in Woerden geen ruimte voor een azc (azielzoekerscentrum). Een meerderheid van andere partijen heeft eind 2024 echter besloten dat de gemeente gaat meewerken aan de komst van een azc voor een periode van 15 jaar (vanaf 2027) aan De Bleek. Wij vinden het aantal van 400 op te vangen asielzoekers te hoog.