Veiligheid

In Woerden moet je veilig over straat kunnen. Je moet veilig zijn én je veilig voelen. Samen met inwoners en ondernemers zorgt de gemeente voor een veiliger Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. Elke dag opnieuw. We treden hard op tegen overlast en criminaliteit.

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en ons eigen huis. Zonder veiligheid geen vrijheid. Wij willen dat iedereen in Woerden veilig kan wonen, werken en ondernemen. Dat de stad en onze dorpen niet alleen veilig zijn, maar dat je je er ook veilig voelt. Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen met inwoners en ondernemers zorgt de gemeente daarom voor een veilige leefomgeving. Door met elkaar op te trekken gaan we overlast tegen. We pakken criminaliteit keihard aan en zetten alles op alles om herhaling te voorkomen. We willen dat boa’s en de politie zichtbaar zijn in onze wijken en dorpen.

Mensen worden niet geboren als crimineel maar glijden vaak af door verkeerde vrienden, een slechte opvoeding of een onveilige omgeving. Het is daarom belangrijk dat de gemeente bij de aanpak van criminaliteit kiest voor de juiste balans tussen repressie en preventie. De kracht van onszelf, ondersteund door een gemeente die zorg draagt voor veiligheid, vormt het fundament van onze samenleving. Om te voorkomen dat er herhaling van crimineel gedrag plaatsvindt, werken we samen met scholen om jongeren met een criminele achtergrond perspectief te bieden. Het leren meedoen in de samenleving voorkomt dat ze afglijden naar georganiseerde criminaliteit.

Vandalisme, geweld en overlast

We vinden het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze. Zeker tegen onze hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten. Zij horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Hufters die geweld gebruiken tegen hulpverleners pakken we hard aan.

Overlast is een grote ergernis. De politie grijpt altijd in als mensen de regels overtreden of overlast veroorzaken. Raddraaiers en hangjongeren worden opgespoord en aangepakt en overlastgevers zetten we sneller uit huis. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag.

Gemeente

De burgemeester heeft veel bevoegdheden die hij kan gebruiken om Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld veiliger te maken. Wij willen dat hij deze ook daadwerkelijk gebruikt. Te denken valt aan het toepassen van preventief fouilleren en cameratoezicht. Bij winkelcentrum Tournoysveld en het station is gebleken dat cameratoezicht voor meer veiligheid heeft gezorgd.

We willen dat de gemeente in alle dingen die ze doet nadenkt over de gevolgen voor hoe veilig het is en hoe veilig het voelt in Woerden en de dorpen. Maatregelen, zoals het al dan niet vervangen van lichtmasten om energie te besparen, mogen nooit ten koste gaan van het veiligheidsgevoel van onze inwoners.

Digitale criminaliteit

Steeds vaker zijn onze inwoners slachtoffer van digitale criminaliteit, zoals WhatsApp-fraude of phishing. Daarom investeren we in goede voorlichting voor inwoners, jong en oud, zodat inwoners weten waar ze aangifte kunnen doen van cybercrime.

De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn zichtbaar op straat en in wijken. Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving en bestrijden kleine criminaliteit. We willen dat boa’s goed bereikbaar zijn voor inwoners, ook in het weekend. Ook houden we continu in de gaten of er genoeg boa’s zijn om alle taken goed uit te voeren. In de komende periode willen we minimaal één extra boa.

Door zichtbare wijkagenten die surveilleren gaan we verloedering en overlast op straat en in wijken tegen. Overlastgevers worden permanent op de huid gezeten en gecontroleerd met een very irritating police-aanpak. Daarbij zetten we in op de patseraanpak zoals die wordt ingezet in Rotterdam, waarbij jonge criminelen worden gedwongen hun dure kleding, horloges en brommers in te leveren.

Onze boa’s verdienen de juiste middelen om voor onze veiligheid te zorgen. Indien nodig gebruiken zij stroomstootwapens, wapenstok en/of pepperspray. Ook willen we dat ze gebruik kunnen maken van technologie, zoals cameratoezicht en bodycams om hun veiligheid en die van onze inwoners en hulpdiensten in de stad te vergroten. Als er boetes door onze boa’s worden uitgeschreven, vloeien de opbrengsten ervan terug in de gemeentekas. Dit geld kunnen we dan weer inzetten om de veiligheid te verbeteren.

De VVD is voorstander van cameratoezicht. Camera’s helpen om overlast en criminaliteit te voorkomen en achteraf om daders op te sporen. Bij winkelcentrum Tournoysveld en het station is gebleken dat cameratoezicht voor meer veiligheid heeft gezorgd.

De burgemeester heeft veel bevoegdheden die hij kan gebruiken om Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld veiliger te maken. De inzet van cameratoezicht is daar een van. Wij willen dat hij deze ook daadwerkelijk gebruikt.

De burgemeester bepaalt of ergens camera’s komen, maar de VVD wil het mogelijk maken dat inwoners cameratoezicht kunnen ‘aanvragen’ voor hun buurt. De burgemeester beslist, maar daarbij kan hij overlastmeldingen en de wens van inwoners meenemen. Deze aanvraag moeten inwoners makkelijk bij de gemeente kunnen doen. Hiervoor stellen we zo snel mogelijk een aanvraagpunt in, net zoals de gemeente Rotterdam dat heeft.

In onze gemeente moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Helaas is daar nog een wereld te winnen, zoals we hebben gezien aan de vernieling van het Regenboogzebrapad in de binnenstad. Daarom zetten we ons blijvend in voor de emancipatie en veiligheid van LHBTIQ+’ers. We pakken we discriminatie en geweld tegen hen keihard aan. We zorgen ervoor dat het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.

De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn zichtbaar op straat en in wijken. Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving en bestrijden kleine criminaliteit. We willen dat boa’s goed bereikbaar zijn voor inwoners, ook in het weekend. Boa’s hebben ook een belangrijke taak als mensen regels overtreden of overlast veroorzaken in hun buurt.

De kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die het veroorzaken.

Onze boa’s verdienen de juiste middelen om voor onze veiligheid te zorgen. Indien nodig gebruiken zij stroomstootwapens, wapenstok en/of pepperspray. Ook willen we dat ze gebruik kunnen maken van technologie, zoals cameratoezicht en bodycams om hun veiligheid en die van onze inwoners en hulpdiensten in de stad te vergroten. Als er boetes door onze boa’s worden uitgeschreven, vloeien de opbrengsten ervan terug in de gemeentekas. Dit geld kunnen we dan weer inzetten om de veiligheid te verbeteren.

Boa’s moeten goed samenwerken met de politie om Woerden en onze dorpen veilig te houden.

Ondermijning is ook in Woerden een probleem. Er worden met regelmaat drugspanden gesloten en ook van het witwassen van geld zijn helaas gevallen bekend. Dat leidt soms tot levensgevaarlijke situaties, zoals drugslabs midden in een woonwijk. We steunen de burgemeester en politie dan ook vol bij het sluiten van dit soort panden.

Voor ons staat buiten kijf dat crimineel geld de bovenwereld niet mag bereiken. De gemeente is scherp op ondermijning en witwaspraktijken. We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten. Samen met de politie werken we aan opsporing en treden we keihard op tegen criminelen.

Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Wijkagenten die de buurt goed kennen voegen daar iets extra’s aan toe. De gemeente stimuleert de oprichting van buurtpreventieverenigingen en WhatsApp-groepen. Gelukkig zijn er in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld al enorm veel. Inwoners en wijkagenten werken daarbij samen.

Het is belangrijk dat politie, brandweer en ambulances 24 uur per dag beschikbaar zijn. De hulpdiensten zijn op tijd als je ze nodig hebt. Daarbij maakt het niet uit vanuit welke gemeente de diensten komen. Ook overige hulpdiensten zijn goed bereikbaar en benaderbaar.

Als er ergens werkzaamheden of afsluitingen zijn, zorgt de gemeente er samen met hulpdiensten voor dat politie, brandweer en ambulance altijd op tijd kunnen zijn.