Schoon en Groen

Een fijn leven kan niet zonder fijne buurt. Daar moeten de straten schoon zijn en de bomen en ander groen goed onderhouden. Daarom willen we fors meer investeren in onderhoud. In de stad moeten we zorgen voor genoeg groene plekken. Dat zorgt voor fijne plekken om te sporten of te ontspannen, maar maakt Woerden ook klimaatbestendiger. Afval moet je zo makkelijk mogelijk kunnen weggooien.

We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die groen, schoon en veilig is. De gemeente moet zorgen voor regelmatig en goed onderhoud. Maar ook buren kunnen met elkaar een bijdrage leveren aan het schoonhouden van de straat en hun eigen tuin of balkon.

Het onderhoud dat de gemeente moet uitvoeren is de afgelopen jaren slecht. Er is veel achterstallig onderhoud. Te vaak staat er onkruid in straten, zijn halve straten verzakt, liggen stoeptegels scheef, doen lantaarnpalen het niet of is groen niet goed gesnoeid. Dat moet anders. De VVD wil structureel meer geld investeren in het onderhoud van de openbare ruimte (IBOR) om iedere wijk op een basisniveau veilig, heel en schoon te krijgen. De financiën moeten daarvoor snel op orde komen.

Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker.

Meldingen snel opppakken

We willen dat inwoners meldingen over kapotte dingen in hun wijk of dorp snel en makkelijk kunnen doorgeven aan de gemeente. Vervolgens wordt er snel, het liefst nog dezelfde dag, actie ondernomen vanuit de gemeente. Er zijn veel goede voorbeelden die we willen voortzetten, zoals de stickers waarmee inwoners kapotte lichtmasten eenvoudig kunnen melden. Waar mogelijk maken we het systeem om meldingen te doen nog eenvoudiger, bijvoorbeeld met een nieuwe app of het Whatsappnummer van de gemeente.

Samen met inwoners

Bij het onderhoud van groen werken we zoveel mogelijk samen met inwoners. Initiatieven van bewoners en organisaties om hun eigen straat of buurt te vergroenen en onderhouden moedigen we aan en ondersteunen we. Zo stimuleren we inwoners om geveltuinen aan te leggen en te onderhouden.

Geld voor onderhoud openbare ruimte

Wat de VVD betreft komen de financiën voor het onderhoud van de openbare ruimte in Woerden snel echt op orde. We kijken altijd eerst kritisch of onderhoud efficiënter of goedkoper kan, bijvoorbeeld door samenwerking met inwoners. Maar nu is er eigenlijk structureel te weinig geld: op veel plaatsen wordt alleen onderhoud gepleegd als het anders onveilige situaties oplevert. Daarom zijn we bereid om op basis van een goed onderbouwd plan extra geld te investeren in het veilig, heel en schoon houden van de openbare ruimte. Daarbij is het belangrijk om voldoende geld uit te geven aan onderhoud, zodat we langer doen met de wegen, bomen, bruggen en andere objecten die we hebben. We reserveren geld om objecten te vervangen als ze aan het eind van hun levensduur zijn, maar we willen voorkomen dat we te snel opnieuw moeten investeren in nieuwe spullen door te weinig uit te geven aan het onderhoud ervan.

Meer groen in je buurt maakt het fijner om er te wonen. Bovendien zorgen meer bomen en groene plekken er ook voor dat de omgeving koeler en klimaatbestendiger wordt. Er zijn al mooie groene plekken, zoals het Brediuspark, de Cattenbroekerplas of het Westdampark. Maar vooral in sommige nieuwe wijken, zoals Snel & Polanen en Waterrijk, kan het nog een stuk groener.

We willen daarom meer groene plekken met bomen en planten in Woerden, haar wijken en de dorpen, hoe klein dan ook. Een wijk met veel steen, zoals Waterrijk, is al snel opgefleurd met vergroening, een struik, geveltuintje of een plantenbak.

Vooral bomen zorgen voor een groene, koele omgeving en nemen veel CO2 op. De afgelopen jaren zijn er bomen gekapt terwijl daar geen goede reden voor was. Kappen kan wat ons betreft in beginsel alleen als bomen ziek zijn, onveilige situaties opleveren of echt vervangen moeten worden.

We willen dat je je afval zo goedkoop mogelijk kwijt kunt. Daarbij streven we zoveel mogelijk naar hergebruik en recycling. We willen dat Woerden overstapt naar een systeem waar afval achteraf wordt gescheiden (nascheiding). Dat zorgt voor minder containers, minder ritjes van de vuilniswagen en is bovendien goedkoper.

Om overlast van meeuwen, ratten en ander ongedierte te voorkomen zijn we voorstander van ondergrondse afvalcontainers. In wijken waar die zijn verdwenen, zoals Snel & Polanen, keren ze wat ons betreft terug.

Zo lang afval apart wordt ingezameld, willen we een verbetering in de inzameling van PMD-afval, bijvoorbeeld door het plaatsen van (meer) centrale inzamelcontainers en het vaker legen hiervan. We ergeren ons aan overvolle containers of lantaarnpalen die zijn afgeladen met PMD-zakken. Het ombouwen van ondergrondse restafvalcontainers naar PMD-containers, zoals in Waterrijk is gedaan, is ook een optie als de capaciteit het toelaat.

Handhaving op zwerfafval

We willen dat de gemeente zorgt voor voldoende afvalbakken die regelmatig worden geleegd, zeker op drukbezochte plekken zoals het Cattenbroekerstrand of het Westdampark. Daarbij streven we naar slim omgaan met inzamelen: op een warme dag zitten er meer mensen in het park en is afvalbakken vaker legen of tijdelijk extra containers plaatsen verstandig.

Maar inwoners hebben ook zélf een verantwoordelijkheid om Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld netjes te houden door hun afval niet op straat te gooien. Vuilnis hoort in vuilnisbakken. We willen strengere handhaving op het achterlaten van zwerfvuil of afval naast de container zetten. Daarnaast helpt het ook als inwoners elkaar aanspreken. We geven ondersteuning aan inwoners die zelf zwerfvuil willen opruimen, bijvoorbeeld door te plandelen of ploggen (plastic oprapen tijdens het wandelen of joggen).

Milieustraat

De 24 gratis bezoeken per jaar aan de milieustraat houden we in stand. We onderzoeken hoe de regels voor het wegbrengen van afval versimpeld kunnen worden.

We willen dat Woerdenaren hun afval zo goedkoop mogelijk kwijt kunnen. Daar hoort ook bij dat ze zo min mogelijk betalen aan de gemeente voor het ophalen en verwerken van hun afval. Helaas is de afvalstoffenheffing de afgelopen jaren sterk gestegen door hogere kosten bij afvalverwerkers. Die stijging proberen we beperkt te houden.

Het is oneerlijk dat een klein huishouden evenveel afvalstoffenheffing betaalt als een groot huishouden. Nu kent Woerden maar twee tarieven, voor een eenpersoonshuishouden of een meerpersoonshuishouden. Daarom passen we deze heffing aan, zodat het aantal personen per huishouden bepalend is.

Indien er geld uit de afvalstoffenheffing overblijft, geven we dat terug aan onze inwoners.

We willen een goed werkend en betaalbaar riool. Niet alleen afvalwater, maar ook een groot deel van het regenwater wordt ermee afgevoerd. We vinden het daarom normaal dat iedereen die hiervan gebruik maakt bijdraagt aan de kosten. Of je nu een huis huurt of een huis bezit. De rioolheffing mag niet hoger zijn dan nodig. We kijken dus altijd kritisch naar de kostenposten van de gemeente die onder de rioolheffing worden gerekend.

De gemeente zoekt de samenwerking op met waterschappen om wateroverlast te helpen verminderen en maatregelen te nemen om gevolgen van hitte en droogte op te vangen. Zowel bij bouwplannen als weg- en natuuronderhoud wordt rekening gehouden met bodem- en waterbeheer: beter vasthouden van water, tegengaan van verspilling en stimuleren van het hergebruik van water.

Bij het aanleggen van een nieuw rioolstelstel scheidt de gemeente regenwater van huishoudelijk afvalwater. Zo stimuleren we hergebruik van water en gebruiken we minder. Ook het afkoppelen van regenwaterafvoer wordt gestimuleerd.

Bodemdaling is een van de uitdagingen van Woerden en het Groene Hart. Zowel in de zogenaamde veenweidegebieden als bebouwde omgeving met slappe bodem. Omdat het vee droge voeten moet houden, wordt de stand van het grondwater laag gehouden. Dat zorgt ervoor dat de grond in de zomer inklinkt, waardoor de grondwaterstand weer verder verlaagd moet worden. Dat leidt weer tot extra bodemdaling. Dat kan niet oneindig doorgaan. Samen met agrariërs moeten we op zoek naar innovatieve en toekomstbestendige oplossingen. We steunen initiatieven om tot alternatief gebruik van veenweidegronden te komen.

Bodemdaling is niet alleen een probleem voor agrarische gronden. Ook onze stad en dorpen verzakken: meer dan 80% van de Woerdense bodem is slap. Daarom hebben we allemaal een verantwoordelijkheid. De gemeente spant zich in om meer aandacht en geld vrij te maken bij de Rijksoverheid om bodemdaling aan te pakken.

Onze natuur draagt bij aan ons welzijn. Daarom blijven we ons inspannen voor herstel en behoud van de natuur, realistisch natuurbeleid en de versterking van biodiversiteit in Woerden. Dat is ook van belang voor onze economie.

Natuur is belangrijk en verdient bescherming, maar we realiseren ons ook dat ruimte schaars is. Daarom blijven we kritisch kijken wat haalbaar en realistisch natuurbeleid is, met een juiste balans tussen wonen, ondernemen en recreatie.

We blijven inzetten op ecologische bermen. Waar mogelijk hebben we inheemse bloemen en planten in de bermen waarbij niet gemaaid hoeft te worden. Het is goed voor de natuur, bespaart in de onderhoudskosten en ziet er bovendien goed uit.