Onderwijs

Goed onderwijs zorgt dat kinderen en jongeren de kans krijgen op een gelijke start. Het is de plek waar we kinderen hun interesses en talenten laten ontdekken en ontplooien. We willen het beste uit mensen halen. Begeleiding is goed en zo individueel mogelijk. Op school begint de toekomst van iedere jonge Woerdenaar, Harmelenaar, Kamerik of Zegvelder. Daar hoort een schoolgebouw bij dat ervoor zorgt dat school een fijne plek is, waar kinderen volop kunnen leren, vrienden kunnen maken en hun talenten kunnen ontdekken.

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Het is dé plek waar we kinderen inspireren om hun interesses te ontdekken en hun talenten te ontplooien. We vinden het belangrijk om leerlingen zo goed en individueel mogelijk te begeleiden. De ene leerling heeft extra uitdaging nodig, de andere leerling juist wat meer hulp. We willen het beste uit mensen halen. Op school leren we kinderen ook wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs is niet alleen belangrijk in het leven van mensen: de hele samenleving heeft er belang bij.

Onderwijs moet op elk niveau van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de gemeente is gesprekspartner. Als de kwaliteit van lesgeven onder druk staat, biedt de gemeente ondersteuning. Ieder kind in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld heeft het recht op extra hulp en aandacht om zich binnen zijn of haar eigen mogelijkheden maximaal te kunnen ontplooien.

We vinden het belangrijk dat je zo vrij mogelijk kunt kiezen naar welke school je kind gaat. Gelukkig zijn ze in Woerden niet nodig, maar we zijn tegen lotingsystemen of postcodebeleid.

We willen actief voorkomen dat leerlingen thuiszitten. Korte lijnen tussen scholen en leerplichtambtenaren zijn belangrijk om te voorkomen dat leerlingen lessen missen en achterstanden oplopen of zelfs zonder diploma van school gaan. Een goede, up-to-date-administratie van het verzuim is van belang. Jongeren met een onderwijsachterstand willen we goed begeleiden en ondersteunen.

Achterstanden werken we weg met onderwijs. Vroege en Voorschoolse Educatie op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf is hét instrument om taal- en leerachterstanden in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Ook activiteiten die laaggeletterdheid onder volwassenen aanpakken verdienen onze steun.

Scholen krijgen soms niet alle informatie door over leerlingen. De gemeente stimuleert dat scholen onderling gegevens uitwisselen, zodat kinderen goed begeleid blijven.

Het is belangrijk dat een school goed en veilig bereikbaar is. Daarom zorgen we voor een veilige toegang tot scholen, met veilige wandel- en fietsroutes. Hardrijders rond scholen pakken we extra aan. Ook kijken we naar bijvoorbeeld kiss-and-rideparkeerplekken. Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed.

School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of bij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, sport en cultuur. We stimuleren daarnaast dat school- en sportgebouwen door verschillende doelgroepen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor buitenschoolse opvang en activiteiten.

School moet ook een veilige plek zijn, waar kinderen zich thuis voelen. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys en huiselijk geweld. De overheid grijpt in als de vrijheid van onderwijs wordt misbruikt. Geweld, intimidatie en respectloos gedrag van ouders tegen leerkrachten wordt niet getolereerd.

Elk kind moet fijn kunnen opgroeien. Daar hoort een fijne schooltijd bij, zonder gepest te worden. Pesten is een veel voorkomend probleem onder jongeren, of dit nu op straat, in de klas, op het sportveld of online is. In onze stad zetten we ons actief in voor het sluiten van een afspraken die pesten tegengaan en zullen voorkomen: het ‘anti-pesten-pact’.

We zetten ons in voor een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Dat is van belang voor kinderen en jongeren, maar ook voor oudere mensen. Je bent nooit te oud om te leren. Daarom stimuleren we initiatieven die mensen ook op latere leeftijd in staat stellen om nieuwe dingen te leren en hun talenten te ontplooien.

Er zijn al veel goede initiatieven tussen onderwijs en bedrijven, zoals de TechnoHUB. Waar mogelijk en gewenst versterken we de TechnoHUB met een MBO-opleiding. Daarnaast willen we dat de gemeente een grote inspanning gaat leveren om een volwaardige nevenvestiging van een hbo-instelling of onderzoeksinstituut naar Woerden te krijgen. De VVD vindt dat hbo-onderwijs in de gemeente Woerden, de hoofdstad van het Groene Hart thuishoort. Studenten en young professionals dragen immers bij aan een dynamische en leefbare omgeving. Daarbij proberen we ook technische hbo-opleidingen naar onze gemeente te trekken, om meer innovatiekracht naar Woerden te halen. Daarbij kun je bijvoorbeeld ook denken aan opleidingen die helpen bij de aanpak van bodemdaling.