Onze dorpen

De gemeente Woerden is zoveel meer dan de stad Woerden alleen. Harmelen, Kamerik, Kanis en Zegveld hebben ieder hun eigen sfeer en identiteit. De charme van het landelijke Kamerik is anders dan de samenhorigheid die je vindt in Zegveld. En de eigenheid van Harmelen vind je zeker niet terug in Woerden. Daar zijn we trots op. Onze dorpen hebben een speciale plek in onze gemeente.

Harmelen is een prachtig en uniek dorp. Het ligt dicht tegen Utrecht aan, maar is rustig en landelijk gebleven. Dat dorpse en landelijke karakter van Harmelen willen we behouden en beschermen. Het is belangrijk om het dorp levendig te houden door voldoende faciliteiten. Dat kunnen de inwoners het beste zelf: Harmelenaren zijn ondernemend en het dorp heeft een enorm actief verenigingsleven. Het Dorpshuis is een fijne ontmoetingsplek voor veel Harmelenaren. Het is heerlijk om in Harmelen te zijn.

Het Dorpsplatform Harmelen is een belangrijke partner voor de gemeente. We overleggen regelmatig met het dorpsplatform. We willen dat alle inwoners en ondernemers van Harmelenaren zich serieus genomen voelen door de gemeente, in het bijzonder in participatieprocessen.

In Harmelen is er heel lang niet bijgebouwd. Gelukkig komt daar nu langzaam maar zeker verandering in, met woningbouwprojecten als de Hof van Harmelen en de Raadhuislaan. We willen de komende jaren doorpakken met het bouwen van woningen voor Harmelenaren, zodat ze betaalbaar in hun eigen dorp kunnen blijven wonen, in een huis dat bij hen past. We focussen op meer woningen voor starters en ouderen om doorstroom op gang te brengen.

We zijn geen voorstander van de plaatsing van grote windturbines in de polder Reijerscop bij Harmelen.

We willen dat Harmelenaren veilig in hun dorp kunnen wonen. De afgelopen jaren is het dorp meermaals opgeschrikt door inbraken, een plofkraak en vernielingen bij het Dorpshuis. We doen er alles aan om Harmelen samen met inwoners veiliger te maken. We stimuleren en ondersteunen de totstandkoming van Whatsappgroepen en zetten cameratoezicht in waar nodig. We zorgen ervoor dat wijkagenten en boa’s in Harmelen zichtbaar zijn.

We willen de verkeersveiligheid in Harmelen verbeteren door onveilige situaties aan te pakken. Daar moet ook bij de bouw van nieuwe woningen aandacht voor zijn. We zijn voorstander van een directe aansluiting van het dorp op de zuidelijke randweg. Hierdoor ontstaat een alternatief voor de Dorpsstraat en wordt het in Harmelen minder druk.

De glastuinbouw verdwijnt op termijn hoogstwaarschijnlijk uit de Harmelerwaard. Samen met inwoners willen we plannen maken over de toekomst van het gebied. Daarbij staat voor ons voorop dat we het gebied als buffer tussen het Groene Hart en Utrecht willen behouden. We willen voorkomen dat Harmelen vastgroeit aan Vleuten-De Meern en daarmee aan de stad Utrecht.

De polder Haanwijk kan pas ontwikkeld worden als alle binnenstedelijke woningbouwplannen in Harmelen zijn gerealiseerd.

De uitvoering van plannen voor de ontsluiting van de Harmelerwaard met een brug over de Leidsche Rijn is onzeker. We willen bekijken of en hoe aanpassing van de plannen nodig is, inclusief de verdeling van financiering tussen Provincie en de gemeenten Woerden en Utrecht.

Harmelen heeft een goed winkelaanbod en dat moet zo blijven. Een retailmanager houdt zich bezig met het invullen en behouden hiervan.

Harmelenaren weten zelf het beste wat er nodig is voor hun dorp. Daarom willen wij het mogelijk maken dat zij zelf kunnen investeren in het vergroten van hun woongenot, bijvoorbeeld voor het onderhouden van parken en openbare ruimtes of het plaatsen van een speeltoestel. De gemeente is waar mogelijk medefinancier, onder leiding van het dorpsplatform.

Een inwoner deed de suggestie om aan de Harmelense kant van de Cattenbroekerplas een fietsenstalling of parkeerplekken te realiseren, zodat je ook vanuit Harmelen makkelijk een rondje om de plas kunt lopen. We vinden dit een goed idee en gaan onderzoeken of dit mogelijk is.

In de afgelopen vier jaar is er veel in Kamerik gebeurd. De nieuwe school is geopend en de oude scholen zijn gesloopt. De Kanis is op palen gezet, zodat het dorp niet verder kan zakken en Kameryck is uitgebreid. De komende jaren kunnen we ook weer gaan genieten van mooie evenementen, zoals de Kamerikse Koningsdag, Kamerik Proeft en de Weteringloop. Ook Kamerik Live kan weer plaatsvinden in de Schulenburch. De Sleutelclub heeft een nieuwe locatie in het Ambachtshuis. Kamerikers houden niet van stilzitten en willen samen goed voor het dorp zorgen. Dit blijkt ook uit de goed bezochte bijeenkomsten van het dorpsplatform.

Wij willen dat de woningbouw op de scholenlocaties in Kamerik aansluit op de vraag in het dorp. Als we hiervoor moeten afwijken van normen als het aantal sociale huurwoningen, dan doen we dat. Wat ons betreft bouwen we vooral voor starters en senioren, zodat er doorstroom op gang komt en jonge Kamerikers in hun dorp kunnen blijven wonen.

Kamerik Noordoost 3 (ten noorden van de Knotwilgenlaan) is in beeld als toekomstige ontwikkellocatie voor woningbouw. Omdat deze locatie buiten de rode contouren ligt, gaan we nu al het gesprek aan met de Provincie om hier in de toekomst woningbouw mogelijk te maken.

Het dorpsplatform is dé gesprekspartner van de gemeente bij de ontwikkeling van plannen die betrekking hebben op Kamerik.

We willen een veilige fiets- en voetgangersverbinding tussen Kamerik en Woerden. Waar nodig vergroten we de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld door fiets- en voetpaden te verbreden. Ook willen we onderzoeken hoe we de Mijzijde tussen Kamerik en Kanis veiliger kunnen maken voor fietsers.

Het hele jaar door moeten er wandelroutes door het buitengebied bij Kamerik beschikbaar zijn. Het onderhoud van buitenwegen voor fietsers en wandelaars willen we verbeteren, met name aan de Mijzijde en Van Teylingenweg.

Het tijdelijke fietspad langs het Oortjespad willen we omzetten in een definitief fietspad.

We zetten in op het behoud van voorzieningen en bedrijven in Kamerik. Ontwikkelingen die het voorzieningenniveau in het dorp bedreigen proberen we tegen te gaan.

We knappen het Rijksbeschermd Dorpsgezicht in Kamerik voortvarend op.

We willen bij Kamerik een aantrekkelijk open landschap behouden. Wij zijn geen voorstander van windturbines bij Kamerik. Zon op daken stimuleren we. Kamerik kent veel boerderijen met een groot dakoppervlakte en dat wordt nog te weinig gebruikt voor zonnepanelen.

De Schulenburch en De Bijn in Kamerik hebben een belangrijke functie in het dorp. Als gemeente zetten we in op het behoud van deze functie. Samen met de besturen en het dorpsplatform wordt gezocht naar een goede invulling van ‘De Schuul’ en behoud van De Bijn.

Kamerikers weten zelf het beste wat er nodig is voor hun dorp. Daarom willen wij het mogelijk maken dat zij zelf kunnen investeren in het vergroten van hun woongenot, bijvoorbeeld voor het onderhouden van parken en openbare ruimtes of het plaatsen van een speeltoestel. De gemeente is waar mogelijk medefinancier, onder leiding van het dorpsplatform.

In de polder en in het Groene Hart ligt het karakteristieke dorp Zegveld. De van oudsher sterke sociale structuur staat onder druk als gevolg van het woningtekort, hoewel dit enigszins is teruggebracht met de ontwikkeling van Weidz. Het jaarlijks terugkerende Verenigingenspel laat de kracht van verenigingen uit de buurt goed zien. Hoewel de landelijke omgeving veel te bieden heeft voor het oog, blijft het onderhoud van de openbare ruimte regelmatig achter. Daarom blijven we inzetten op goed en regelmatig onderhoud.

De Meije moet veilig en goed toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom moet de maximumsnelheid op de weg 30 km/u worden en wordt doorgaand verkeer zonder bestemming in De Meije ontmoedigd.
Het kruispunt aan de Hoofdweg in Zegveld zien wij het liefst een rotonde worden.

Zegvelders weten zelf het beste wat er nodig is voor hun dorp. Daarom willen wij het mogelijk maken dat zij zelf kunnen investeren in het vergroten van hun woongenot, bijvoorbeeld voor het onderhouden van parken en openbare ruimtes of het plaatsen van een speeltoestel. De gemeente is waar mogelijk medefinancier, onder leiding van het dorpsplatform.

Wanneer nodig zal de binnenstadsmanager uit Woerden helpen om in Zegveld het winkelaanbod in te vullen. Voorzieningen als sportverenigingen, de Milandhof, de bibliotheek, speelveldjes en ontmoetingsplekken zijn belangrijk en moeten behouden blijven en worden indien noodzakelijk versterkt.

We willen goed bereikbare en goed onderhouden bedrijfslocaties in Zegveld. De gemeente blijft met ondernemers in gesprek over het opknappen en ontwikkelen van het bedrijventerrein Nijverheidsweg, zodat bedrijven uit Zegveld en de omgeving hier kunnen blijven ondernemen en nieuwe kleine bedrijven zich hier kunnen vestigen.

Boschsloot en Zonkant zijn gedateerde wooncomplexen die een kans bieden om de buurt een impuls te geven. In samenspraak met GroenWest willen we deze locaties ontwikkelen.